Az egri étterem, ami visszarepít a középkorba

Az Excalibur étterem 2001-ben nyitotta meg kapuit. Azóta ahogy a vendégek belépnek ide, a középkorban találhatják magukat. A helyszín nemrég kiegészült egy minihotellel, benne hat tematikus szobával, és más újdonságokat is tartogatnak a közeljövőre nézve. Ráki Csaba tulajdonost és ötletgazdát kérdeztük. 

Egy nem hétköznapi étteremről beszélünk, ez biztosan az étlapon is megnyilvánul. Melyek a legnépszerűbb fogásaitok?

A leggyakrabban a „fáradt vándor akasztott eledeli” nevű ételünket kérik, ami valóban impozáns látvány: karaj, hátszín és csirkemell felakasztva egy komoly kovácsoltvas állványra. Sokak kedvence a ropogós, faszénen sült csülök is. Az „Arthur király kardja” pedig igazi látványosság, hiszen valóban kardra húzott húsokat, zöldségeket jelent. Aki saslikra gondol, szorozza fel tízzel!

A desszertek közül a túrógombóc és a mákos guba az abszolút favorit, ami az étlapunkon túrós gömböcként és mákos görgetegként szerepel. A nyitás után fél évig kísérleteztünk velük, végül sikerült úgy eltalálni az ízvilágot, hogy azóta le se mernénk venni az étlapról.

Hogyan reagálnak a hozzátok érkezők erre az egyedi hangulatra?

A vendégek nagyon szeretik, sokan rendszeresen járnak vissza hozzánk, hiszen egy teljesen más világba kalauzoljuk el őket, mint amit a hétköznapokon megszoktak. Az étterem berendezése középkori, a felszolgálók korhű öltözéket viselnek, és bár fém evőeszközeink vannak, a vállalkozó szelleműek fából készül kanállal és villával is ehetnek. Sőt, akár kézzel is – úgy a legautentikusabb, és mi nagyra értékeljük, ha valaki ezt vállalja.

Milyen borokat tartotok?

Van egy állandó borkínálatunk olyan pincészetektől, amelyek vezetőit személyes jó barátaimnak mondhatom. Bolyki Jani, Gál Tibor és Soltész Gergő borai adják a gerincét a borlapunknak. Janinál az egyedi sztorik, úgy gondolom, mindenki számára feledhetetlenek, aki egyszer is találkozott vele, járt a sziklafalba vájt pincészetében. 

Gál Tibor kapcsán számomra különösen megtisztelő, hogy egy saját borcsaládot készít számunkra, amelynek darabjai kizárólag nálunk kaphatóak. A fehér-, a rozé- és a vörösbor ennek megfelelően a „CSAKNEKED” nevet viseli. Ezekből a borokból a vendégek amellett, hogy szívesen fogyasztanak az étteremben, gyakran vásárolnak ajándékként is, ami a borok nevét és minőségét figyelembe véve egyáltalán nem meglepő. 

Az Ostoros-borok széles kínálatából minden fogáshoz lehet találni egy jól illő tételt, ráadásul ők most egyre-másra nyerik a díjakat, már csak ezért is érdemes jobban megismerni a portfóliót. Épp most nyertek aranyat egy nemzetközi rozéversenyen Franciaországban. Ezen kívül szeretünk más pincészetek érdekesebb tételeiből egyet-egyet felrakni a borlapra, hogy színesítsük a kínálatot; most éppen Demeter Csaba és Dula Bence borai is elérhetők nálunk.

Az étterem szálláskapacitással is kibővült, de titeket ismerve valószínűleg itt sem a hagyományos sablonokban gondolkoztatok…

Valóban. Sokan mondogatták már, hogy milyen jó lenne az éttermi élményt egy hasonló szállással teljessé tenni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felső szinten létrehozunk egy minihotelt hat különböző tematikus szobával. Két szobát A Gyűrűk ura, kettőt a Harry Potter, kettőt pedig a Trónok harca egy-egy főhőséről neveztünk el, az ő otthonukat idézzük meg bennük. 

Úgy tudjuk, ezeken túl más újdonsággal is készültök.

Igen, most két szabadulószobán dolgozunk, ezek a terveink szerint nyár végén nyitnak majd. Az egyik egy gondolkodósabb tematikájú, igazi észjáték, a másikban viszont – mindamellett, hogy természetesen abban is meg kell egy-két dolgot fejteni – ijesztgetni szeretnénk. Ma már a turisták komplex programokban gondolkodnak, úgy véljük, az ilyen fejlesztések elősegítik, hogy egyre több szép emlékkel töltődjenek fel Egerben.

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…