10 dolog, amit nem tudtál Kovács Nimródról
Kovács Nimródot, az egri KNW tulajdonosát legtöbben a világ iránt nyitott életszemléletéről és az egri borok iránti elkötelezettségéről ismerik. Most vele folytatjuk sorozatunkat, amelyben az Egri Borműhely tagjairól olyan dolgokat tudhatsz meg, amelyek nem derülnek ki egy átlagos borkóstolón. Például azt, hogy mi volt a kedvenc étele gyerekként, vagy hogy milyen képek veszik körbe az otthonában.
Hogy álltál a szőlőhöz, szőlőmunkákhoz gyerekként?
Mivel Budapesten, a Rákóczi úton nőttem fel, csak a nagyapám kertjében voltam szőlők közt. Az ő borát kóstoltam meg először, még gyerekkoromban. Jól le is szidtak érte a szüleim, de az ízére sajnos már nem emlékszem.
Mi a kedvenc gyerekkori ételed?
A sztrapacska és a tócsni. A nagymamám Ózdon élt, ott közel a szlovák határ, és nagyon jól tudta ezeket a felvidéki ételeket készíteni, az ízük ma is a számban van.
És ha most lépne be valaki az ajtón, és meglepne egy fogással, minek örülnél a legjobban?
A mákos gubának. De lehetne mákos rétes is. Imádom a mákot.
Milyen sportot űzöl?
Mostanság inkább tornázom, és nagyon sokat sétálok, kirándulok a természetben. Régebben vívtam, úsztam és fociztam is.
Van-e olyan hobbid, aminek semmi köze a munkához?
Festményeket, régi imakönyveket, bibliákat gyűjtök, az otthoni borgyűjteményemnek pedig annyi köze van a munkához, hogy szeretem a bort. A színház a szívem csücske, rendszeresen járunk előadásokra.
A boraid elnevezése árulkodik a zene iránti rajongásodról. Mit hallgatsz szívesen?
Dzsesszt, klasszikust, valamint a 60-as, 70-es évek rock & rollját.
Milyen festmények lógnak otthon a falon?
Mi Budán egy 1852-ben épült házban lakunk 20 éve, ez a biedermeier korszak, amelyre jellemző volt az emberközelség, a cizelláltság nélküli portréfestmények világa. Az ilyen tematikájú képek határozzák meg nálunk a belső tereket, az utóbbi időben pedig elkezdtem gyűjteni a művészönarcképeket is.
Mit teszel magánemberként azért, hogy fenntarthatóbb, zöldebb legyen körülötted a világ?
A házunkat egy nagy kert, afféle őspark veszi körül, arra vigyázunk, óvjuk. A szőlőültetvényeinken igyekszünk, amennyire lehet, vegyszermentesen gazdálkodni, a mindennapi életünkben pedig csak a szükségleteinknek megfelelően fogyasztani, nem kidobni azt, ami hasznosítható, ebbe az irányba megy az egész család.
Van-e kedvenc helyed Egerben?
A Kis Dobó tér. Szeretek nyáron elücsörögni ott, különösképpen kedvelem a Senator-Házat, annak teraszát. Nagyon hangulatos hely, igazi gyöngyszem.
Ha elutazhatnál a világ bármelyik részére egy egyhetes bortúrára, hová mennél?
Mostanság a Carneros környéki borokat fedezem fel, Kaliforniából, a Sonoma-völgy tenger felé eső részéről, ahonnét csodálatos pinot noirok jönnek. Ott például szívesen eltöltenék egy hetet. Eger a „magyar Burgundia”, nagyon szép borok teremnek ezen a hűvös klímán, és én épp ezért nagyon szeretem felfedezni, megismerni a Burgundián kívüli csúcsminőségű pinot noirokat.
Fotó: Busák Attila
Címkék:
#kovacsnimrod