Az egri étterem, ami visszarepít a középkorba
Az Excalibur étterem 2001-ben nyitotta meg kapuit. Azóta ahogy a vendégek belépnek ide, a középkorban találhatják magukat. A helyszín nemrég kiegészült egy minihotellel, benne hat tematikus szobával, és más újdonságokat is tartogatnak a közeljövőre nézve. Ráki Csaba tulajdonost és ötletgazdát kérdeztük.
Egy nem hétköznapi étteremről beszélünk, ez biztosan az étlapon is megnyilvánul. Melyek a legnépszerűbb fogásaitok?
A leggyakrabban a „fáradt vándor akasztott eledeli” nevű ételünket kérik, ami valóban impozáns látvány: karaj, hátszín és csirkemell felakasztva egy komoly kovácsoltvas állványra. Sokak kedvence a ropogós, faszénen sült csülök is. Az „Arthur király kardja” pedig igazi látványosság, hiszen valóban kardra húzott húsokat, zöldségeket jelent. Aki saslikra gondol, szorozza fel tízzel!
A desszertek közül a túrógombóc és a mákos guba az abszolút favorit, ami az étlapunkon túrós gömböcként és mákos görgetegként szerepel. A nyitás után fél évig kísérleteztünk velük, végül sikerült úgy eltalálni az ízvilágot, hogy azóta le se mernénk venni az étlapról.
Hogyan reagálnak a hozzátok érkezők erre az egyedi hangulatra?
A vendégek nagyon szeretik, sokan rendszeresen járnak vissza hozzánk, hiszen egy teljesen más világba kalauzoljuk el őket, mint amit a hétköznapokon megszoktak. Az étterem berendezése középkori, a felszolgálók korhű öltözéket viselnek, és bár fém evőeszközeink vannak, a vállalkozó szelleműek fából készül kanállal és villával is ehetnek. Sőt, akár kézzel is – úgy a legautentikusabb, és mi nagyra értékeljük, ha valaki ezt vállalja.
Milyen borokat tartotok?
Van egy állandó borkínálatunk olyan pincészetektől, amelyek vezetőit személyes jó barátaimnak mondhatom. Bolyki Jani, Gál Tibor és Soltész Gergő borai adják a gerincét a borlapunknak. Janinál az egyedi sztorik, úgy gondolom, mindenki számára feledhetetlenek, aki egyszer is találkozott vele, járt a sziklafalba vájt pincészetében.
Gál Tibor kapcsán számomra különösen megtisztelő, hogy egy saját borcsaládot készít számunkra, amelynek darabjai kizárólag nálunk kaphatóak. A fehér-, a rozé- és a vörösbor ennek megfelelően a „CSAKNEKED” nevet viseli. Ezekből a borokból a vendégek amellett, hogy szívesen fogyasztanak az étteremben, gyakran vásárolnak ajándékként is, ami a borok nevét és minőségét figyelembe véve egyáltalán nem meglepő.
Az Ostoros-borok széles kínálatából minden fogáshoz lehet találni egy jól illő tételt, ráadásul ők most egyre-másra nyerik a díjakat, már csak ezért is érdemes jobban megismerni a portfóliót. Épp most nyertek aranyat egy nemzetközi rozéversenyen Franciaországban. Ezen kívül szeretünk más pincészetek érdekesebb tételeiből egyet-egyet felrakni a borlapra, hogy színesítsük a kínálatot; most éppen Demeter Csaba és Dula Bence borai is elérhetők nálunk.
Az étterem szálláskapacitással is kibővült, de titeket ismerve valószínűleg itt sem a hagyományos sablonokban gondolkoztatok…
Valóban. Sokan mondogatták már, hogy milyen jó lenne az éttermi élményt egy hasonló szállással teljessé tenni. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felső szinten létrehozunk egy minihotelt hat különböző tematikus szobával. Két szobát A Gyűrűk ura, kettőt a Harry Potter, kettőt pedig a Trónok harca egy-egy főhőséről neveztünk el, az ő otthonukat idézzük meg bennük.
Úgy tudjuk, ezeken túl más újdonsággal is készültök.
Igen, most két szabadulószobán dolgozunk, ezek a terveink szerint nyár végén nyitnak majd. Az egyik egy gondolkodósabb tematikájú, igazi észjáték, a másikban viszont – mindamellett, hogy természetesen abban is meg kell egy-két dolgot fejteni – ijesztgetni szeretnénk. Ma már a turisták komplex programokban gondolkodnak, úgy véljük, az ilyen fejlesztések elősegítik, hogy egyre több szép emlékkel töltődjenek fel Egerben.