Mi újság Kovács Nimródéknál?

Ahogy Egerben elstartol az első nagyszabású szabadtéri borfesztivál, az Egri Csillag Weekend, megállíthatatlanul beindul az új szezon a szőlőben, a pincében és természetesen a vendégfogadás kapcsán is. A Kovács Nimród Winery csapatát is arról kérdeztük, hogy milyen újdonságokkal érdemes képben lenniük a pincészet életét követő borkedvelőknek. 

Végképp kibontakozott a tavasz. Melyik borotokat ajánljátok erre az évszakra?

Mi mással köszönthetnénk a tavaszt, mint a Nagy-Eged-hegyi egyhektáros területünkről származó Sky Furmint mostanság forgalomba került új, 2018-es évjáratával. A KNW tulajdonosa, Kovács Nimród elsőszülött unokájáról, Skyról neveztük el elsőként a 2016-os évjáratú Furmintunkat, s ezt hagyományt folytatjuk azóta is évről évre.

Modern stílusú, elegáns, az egri Nagy-Eged-hegy-dűlő egyedülálló adottságait híven tükröző borunk eddigi évjáratai több nemzetközi elismerést magukénak mondhatnak, így VinAgora aranyérmet, kategóriagyőztes minősítést, az ország legjobb furmintja díjat, s legutóbb a Champion-díjat is.

Furmintunk elegáns illatában a sárgabarackos, almás jegyeken túl fehér virágok jelennek meg, amelyeket a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé. Mindez együtt felidézi a gyümölcsfák virágzásának, a méhek rajzásának, a madarak boldog csivitelésének tavaszi hangulatát.

Újraindul az élet a szőlőben. Milyen munkák zajlanak épp odakint és a pincészetben?

A már decemberben és január elején elkezdett metszési időszak a tavasz melegebb időszakára véget ér, a zöldmunkákat és a hajtásválogatást pedig várhatóan május első felében kezdjük Marczis Tamás és Marczis Péter szőlészek irányításával. Jelenleg a támrendszert javítják és a kötözéseket cserélik le.

A borászatban izgalmas házasítási folyamat zajlik: a már előre kiválogatott hordómintákból mostanság állítja össze a 2020-as Jazz Superior Egri Bikavért Polyák István, a KNW főborásza. Szavai szerint ez a munka meglehetősen izgalmas, hiszen ami fajtaborként jól működik, nem biztos, hogy az ikonikus házasításba is „passzol”.

Ezért is van szükség elmélyült, alapos és némiképp „jövőbelátó” tesztelésre, hogy a legalkalmasabb, bikavérstílusú kékfrankos, syrah, pinot noir, merlot és cabernet franc kerüljön majd végül a Jazz-palackokba. Készülünk a tavaszi-nyári borrendezvényekre, és friss információkkal újulnak meg prospektusaink.

Komoly arculatváltáson vagytok túl. Mi volt a koncepció, aminek mentén az új címkék elkészültek, és milyennek látjátok a fogadtatásukat?

Hagyományokra építő modern borászat vagyunk, ezt tükrözik az Ipacs Géza által tervezett, egyedi hangulatú, a tradicionális francia château-k világát idéző új, elegáns, de immár a fiatalabb korosztályt is jobban megszólító címkék. A hozzánk évek óta visszajáró vendégek körében tudjuk leginkább lemérni a fogadtatást, s visszajelzéseik egyértelműen pozitívak.

A megújulás képessége, szándéka nem korfüggő – ezt vallja Kovács Nimród, a KNW sokáig az USA-ban élt és dolgozott, majd onnan immár több mint két évtizede hazatelepült tulajdonosa is, aki szerint mindig meg kell újulni, másképp az adott munkát rutinszerűen végzi az ember.

Milyen újdonságok jelennek meg a közeljövőben a pincészettől?

Abszolút újdonság, hogy limitált palackszámban tervezünk kihozni a Nagy-Eged-hegyről fajtaborként syrah-t, amelyet eddig csak a zászlóshajó borunkban, az NJK-ben házasítottunk kékfrankossal. Néhány hónapig még palackban érleljük.

Hamarosan polcainkra kerül másik két Nagy-Eged-hegyi csúcsborunk, a Grand Bleu (2017) és az NJK (2016) új évjárata, és nóvum, hogy néhány borunk már magnum palackban is elérhető. Két egri bikavérünk a Superior Jazz és a Rhapsody, valamint a pinot noir is új, 2018-as évjárattal jelentkezik.

Ha valaki épp egy bortúrát tervez, a Kovács Nimród Wineryt miért érdemes felkeresni? 

Nos, nálunk egyrészt nincsenek „limitek” – vagyis nem szükséges 5-10 fős csoportlétszám ahhoz, hogy valaki tartalmasan eltöltsön másfél-két órát, bejelentkezés után akár egy-két főt is fogadunk, de persze hatvan embert is le tudunk egyszerre ültetni kényelmesen egy vezetett borvacsora keretében, ha erre van igény.

Minden vendéggel egyedileg foglalkozunk, és nagy hangsúlyt fektetünk a szakmaiságra, hiszen sommelier és bormarketing végzettségű szakembereink tartják a kóstolókat, akik a borászati alapkérdések és technológiák iránt mélyebben érdeklődők kérdéseire is szívesen válaszolnak.

A háromszáz éves, hagyományos, műemléki védettségű egri verőszalai pincesoron van a borászatunk, ahol a kóstolón túl egy élményekkel teli pincetúrát is vezetünk, elkalauzolva vendégeinket a francia és magyar tölgyfa hordókban vagy épp palackban érlelődő borainkhoz.

Megmutatjuk az „elnökök falát”, elmondjuk, miért épp nekünk festette meg a Chicago Jazz Bandet Gyémánt László festőművész, megnézhetik Nimród egyedi muzeális dugóhúzókészletét, és bekukkantunk címkéző- és palackozóhelyiségeinkbe is. A bemutató végén pinceáron megvásárolható boraink teljes palettája.

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…