Egri csillag, a tavasz bora – gersli kacsamájjal recept

A kacsamáj mennyei alapanyag, hát még ha hízottat szerez be az ember! Ilyenkor nem érdemes elaprózni, mindenképpen szép szeleteket kell sütni belőle. Hogy semmi se vesszen el, mi a zsírját a köretünk alapjának tekintettük. Ha még jobban kívánja a szemünk a zöldet, egy kis borsót is adhatunk hozzá. A tartalmas fogáshoz pedig a Varsányi Pincészet gazdag ízvilágú Egri Csillag Superior 2019-es borát ajánljuk.

Hozzávalók:
350 g hízott kacsamáj
200 g gersli
80 g kockázott bacon
250 g barna csiperkegomba
1-2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
fehér bors

Elkészítés

Áztassuk be a gerslit pár órára (ha van időnk, egy egész éjszakára), majd bő, sós vízben főzzük ki, mint a tésztát, és szűrjük le.

A kacsamájat szeleteljük fel, és forró serpenyőben süssük aranybarnára mindkét oldalát. Ekkor már jó adag zsírt is ereszt magából, ami alap lesz a továbbiakhoz.

Tegyük félre a májat (lehetőleg úgy, hogy meleg maradjon), és a zsírban süssük ropogósra a baconkockákat. Ha könnyedebb ételre vagyunk, akkor a bacon helyett itt adhatunk egy kis zöldborsót a zsírhoz.

A felkockázott gomba és a zúzott fokhagyma is mehet a serpenyőbe, majd ha a gomba levet ereszt, mehet hozzá a gersli is. Sózzuk, borsozzuk, és a legvégén adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd tálaljuk a májat a körettel.

Kép és recept
RókaLand Vlog: Vass Adrienn és Csákvári Péter

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…