Egri csillag, a tavasz bora – gersli kacsamájjal recept
A kacsamáj mennyei alapanyag, hát még ha hízottat szerez be az ember! Ilyenkor nem érdemes elaprózni, mindenképpen szép szeleteket kell sütni belőle. Hogy semmi se vesszen el, mi a zsírját a köretünk alapjának tekintettük. Ha még jobban kívánja a szemünk a zöldet, egy kis borsót is adhatunk hozzá. A tartalmas fogáshoz pedig a Varsányi Pincészet gazdag ízvilágú Egri Csillag Superior 2019-es borát ajánljuk.
Hozzávalók:
350 g hízott kacsamáj
200 g gersli
80 g kockázott bacon
250 g barna csiperkegomba
1-2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
fehér bors
só
Elkészítés:
Áztassuk be a gerslit pár órára (ha van időnk, egy egész éjszakára), majd bő, sós vízben főzzük ki, mint a tésztát, és szűrjük le.
A kacsamájat szeleteljük fel, és forró serpenyőben süssük aranybarnára mindkét oldalát. Ekkor már jó adag zsírt is ereszt magából, ami alap lesz a továbbiakhoz.
Tegyük félre a májat (lehetőleg úgy, hogy meleg maradjon), és a zsírban süssük ropogósra a baconkockákat. Ha könnyedebb ételre vagyunk, akkor a bacon helyett itt adhatunk egy kis zöldborsót a zsírhoz.
A felkockázott gomba és a zúzott fokhagyma is mehet a serpenyőbe, majd ha a gomba levet ereszt, mehet hozzá a gersli is. Sózzuk, borsozzuk, és a legvégén adjuk hozzá a friss petrezselymet, majd tálaljuk a májat a körettel.
Kép és recept
RókaLand Vlog: Vass Adrienn és Csákvári Péter