Mi újság a Tóth Ferenc Pincészetnél?
A szüretnek vége, az első újborok már elkészültek. Az év utolsó hónapjai az év végi ünnepi időszakról, az év összegzéséről és a jövő év tervezéséről szólnak minden borászat számára. A Tóth Ferenc Pincészet eseménydús esztendőn van túl, és a jövő év is különlegesnek ígérkezik; erről kérdeztük a borászat vezetőjét, Tóth Katalint.
Lassan közeledik az év vége. Ha visszatekintesz, hogyan értékeled 2022-t?
Idén értük el először, hogy az előző, 2021-es évjáratból származó reduktív boraink, a classicus csillag és a leányka a szüret végére elfogytak. Jól jött most, hogy a szüret az átlagosnál korábban kezdődött, így már ki tudtunk jönni a 2022-esekkel.
Évek óta tudatosan figyeljük, hogy a szőlő melyik területen hogy él, hogy fejlődik. Ez több okból is fontos. Egyrészt az ültetvényeink kora változatos, az idősebb területeken folyamatos megújítás szükséges. Másrészt mára kialakítottunk a megfigyeléseinknek köszönhetően egy rendszert.
Tudjuk, melyik területről készítünk classicus, superior vagy épp grand superior borokat, és ennek megfelelően végezzük a metszést, a zöldmunkákat, a szüretet. Ez azért fontos, mert így érhetjük el, hogy minden borkategóriában olyan beltartalmi értékeket kapjunk, amilyet szeretnénk.
Említetted az ültetvények megújításának szükségességét. Milyen ütemben tudtok haladni ezzel?
Jelenleg 25 hektár saját szőlője van a pincészetnek. Nekünk úgy kell az újratelepítéseket ütemeznünk, hogy az átmeneti kiesések idején is biztosítva legyen a pincészet állandó borkínálata. Ehhez két éve újratelepítettünk 4,5 hektárt, és jövőre ugyanekkora terület megújítását tervezzük.
A szőlőink vonatkozásában most a fehér fajták mennyiségének emelésén dolgozunk annak érdekében, hogy a portfóliónkban 50-50% legyen a fehér- és a vörösborok aránya.
Hiszünk abban, hogy Eger kiváló lehetőséget nyújt fehér- és vörösborok készítésére egyaránt, ez pedig a világon kevés helyen adott. Ezért fontos, hogy nagyon odafigyeljünk a részletekre, például arra, hogy melyik talajtípuson melyik szőlőfajta érzi jól magát.
A Sík-hegy számunkra kiemelten fontos terület, itt korábban kizárólag kék szőlővel foglalkoztunk. Most kilenc területről vettünk talajmintát, hogy elismert szakemberek tanácsa alapján hozzuk meg a döntést arról, hogy melyik területre milyen szőlőfajta és alany kerüljön. Ezek kritikus kérdések, hiszen egy-egy ilyen döntés 40-50 évre meghatározza a pincészet életét.
Nemcsak a szőlőben fejlesztettetek, a vendégfogadás kapcsán is komoly előrelépések történtek ebben az évben.
Valóban, idén tavasszal elkészült a borboltunk. Minden nap örülünk annak, hogy már olyan körülmények között tudjunk bemutatni a borainkat, amely valóban méltó hozzájuk. Ez számunkra mérföldkő. A borszaküzletünkben optimális körülmények között lehet vásárolni, sőt akár kóstolni.
A VIP termünk is elkészült, ami ideális kisebb és közepes méretű csoportoknak, akár borkóstolóról legyen szó, akár más rendezvényről, céges programról, előadásról, esküvőről. Ennek lesz a folytatása, hogy a borbolt mögött húzódik egy pinceág, ami eddig kihasználatlan volt, de jövőre itt szeretnénk kialakítani egy akár 100 főt befogadni képes kóstolóhelyiséget.
A Szépasszony-völgyben már 10 éve működik a pincészet. Ezzel a helyszínnel kapcsolatban nekünk anno az volt a kiindulási pont, hogy hagyjuk meg az eredeti állapotában, mert az egyre inkább kuriozitás. Szembe kell ugyanakkor néznünk azzal, hogy ma már inkább megújulást várnak tőlünk itt is a vendégeink. Ezért a téli bezárás alatt ezt a helyszínt is átalakítjuk.
Készülünk arra, hogy hamarosan már öt olyan színhelye lesz a pincészetnek, ahol vendégeket fogadhatunk: a borbolt, a VIP terem, az új nagy kóstolóterem, a Szépasszony-völgy és persze a Tóthék a Sík-hegyen. Azért építettük ki mindezt, hogy szinte bármilyen rendezvényigénynek meg tudjunk felelni a kicsitől az egészen nagyig, a borkóstolóktól a céges eseményekig.
Jövőre lesz 40 éves a pincészet. Mit jelent neked ez az évforduló?
Nagyon büszkék vagyunk. Fontos számomra, hogy a szüleink által 25 év alatt lefektetett alapokból indultunk ki és dolgozunk a mai napig. Ez nemcsak a szőlőterületekben és a birtokközpontban nyilvánul meg, hanem abban is, hogy a két borvidéki házasítás mellett máig kiemelt szerepet szánunk a leánykának és a kadarkának.
Gyönyörűek a szőlőterületeink, jól kialakított a pince, szuperek a kollégáink. Biztos vagyok abban, hogy szebbnél szebb borokat tudunk készíteni minden évben.
Milyen egyedi programokkal készültök a téli időszakra?
A bor- és csokoládékóstolóinkat szeretik a vendégeink, mára ezzel sokan kötik össze a pincészetet, hála a kifejezetten a boraink ízvilágára kialakított kézműves csokoládéknak és az erre épülő kóstolóknak.
Idén egy újdonsággal is kísérletezünk: sajt- és borkóstolókat szervezünk. Ezen alkalmakkor 5 kiváló bor mellé párosítjuk 5 ország sajtjait. Ezek mellett tervezünk még egy újabb programsorozatot, amely személyesen is erősen kapcsolódik hozzám, kifejezve az egyéni érdeklődési köreimet. Amolyan klubszerű eseményekre gondolunk, ahol a bor témáját a művészettel, a divattal, a könyvekkel kötjük össze.
Utolsó témaként hadd kérjünk tőled egy karácsonyi borajánlást!
A most debütáló, 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior borunkat javasolnám. A bort olyan szőlőfajtákból házasítottuk, amelyek önállóan is nagy kedvenceim: olaszrizlingből, hárslevelűből, rajnai rizlingből és leánykából. Hordóban erjesztettük és érleltük. Különleges összhang jellemzi ma a négy alapborból születő házasítás egységét.
Bár nagyon sokféle fogáshoz passzol az előételektől kezdve a tartalmas leveseken és salátákon át a hal- és szárnyasfogásokig, az ünnepi asztalon nálunk biztosan fácánleves kerül mellé. A fácánleves számomra a karácsonyhoz kötődik. Odavagyok a húslevesekért, de a fácánnál nincs különlegesebb, gazdagabb, ünnepibb, ezért ezt az év többi részében nem is készítem, kizárólag karácsonykor, de akkor két alkalommal is. E mellé idén biztosan az új csillag superiort kínáljuk majd.