Őszi ételek egri bikavérhez: Camembert-es quiche
A quiche gyakorlatilag egy sós pite, ami minden napszakban megállja a helyét, de egy pohár egri bikavérrel és némi salátával körítve tökéletes vacsora is lehet belőle. A francia ihletésű fogáshoz a Soltész Borbirtok 2017-es évjáratú Egri Bikavér Grand Superior borát ajánljuk, amelynek minden alapanyaga a Pajados-dűlőről származik.
Tipp: süthetjük kerek piteformában, de ez a hosszúkás verzió is jól áll neki.
Hozzávalók:
a tésztához:
200 g liszt
100 g hideg vaj
4-6 kanál hideg víz
vagy
1 csomag kész quiche-tészta
a töltelékhez:
120 g camembert
200 g főzőtejszín
1 kisebb cukkini
10-15 szem kisebb paradicsom
4 db tojás
1-2 csepp folyékony édesítőszer
só
tarka bors
Cayenne-bors
Elkészítés:
Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, és adjuk hozzá kanalanként a hideg vizet, míg jól gyúrható, kemény tésztát nem kapunk. Tegyük fél órára hűtőbe.
Nyújtsuk ki vékonyra, és egyengessük el a sütőformánkban. Tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Keverjük össze a tojást a tejszínnel, az édesítővel, a fűszerekkel és a felkockázott camembert sajttal. Öntsük a tésztára a keveréket. A cukkini- és a paradicsomszeleteket a legutolsó lépésként rendezzük el a quiche tetején. Annyi zöldséget tegyünk rá, hogy a töltelék szinte teljesen a tészta széléig érjen.
Tegyük 170 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe, és süssük 40 percig. Ha túlságosan megpirulna a teteje, az utolsó 15-20 percre fedjük le sütőpapírral.
Várjuk meg, míg kihűl, mielőtt szeletelnénk.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog