Őszi ételek egri bikavérhez: céklás brownie

A cékla, az étcsokoládé és a vörösbor remekül kiegészítik egymást. Ebben a brownie-ban a cékla nemcsak az íz, hanem az állag miatt is fontos szerepet játszik, tovább puha marad tőle a tészta. A különleges ínyencség mellé pedig egy nem mindennapi bikavért ajánlunk: a Petrény Winery 2014-es évjáratú Borgundi Egri Bikavérét, amely magas beltartalmával és érleltségével egyedi karaktert nyújt.

Tipp: ha szeretnénk, hogy a belseje még krémesebb legyen, szinte kicsit folyjon, tegyünk bele 40 grammal kevesebb lisztet, és süssük kicsit kevesebb ideig.

Hozzávalók:

230 g főtt cékla (kb. 2 kisebb cékla megtisztítva)
3 db tojás
100 g étcsokoládé
50 g olvasztott vaj
100 g kristálycukor
140 g liszt

Készítés:

Hámozzuk és főzzük meg a céklákat. (Ha tudunk venni főtt céklát, még egyszerűbb dolgunk lesz.)

Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, és olvasszuk meg a csokit a vajjal, majd elegyítsük a kettőt.

A megfőtt céklát vágjuk kisebb darabokra, és kis lyukú reszelőn reszeljük le vagy botmixerrel törjük össze. Ha botmixert használunk, nem kell túlságosan krémesre pépesíteni a céklát, csak törjük össze. Végül pedig a lisztet is keverjük a masszához.

Fontos, hogy kisebb formában süssük, amiben szép magasak lesznek a szeletek. Vajazzuk ki a sütőformát, és öntsük bele a tésztát.

170 fokra előmelegített sütőben 35 percig süssük.

Tálaljunk langyosan, ízlés szerinti formában, porcukorral vagy étcsokiöntettel.

Ha nem fogy el az egész, hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt melegítsük újra a szeletet.

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…