Őszi ételek egri bikavérhez: céklás brownie
A cékla, az étcsokoládé és a vörösbor remekül kiegészítik egymást. Ebben a brownie-ban a cékla nemcsak az íz, hanem az állag miatt is fontos szerepet játszik, tovább puha marad tőle a tészta. A különleges ínyencség mellé pedig egy nem mindennapi bikavért ajánlunk: a Petrény Winery 2014-es évjáratú Borgundi Egri Bikavérét, amely magas beltartalmával és érleltségével egyedi karaktert nyújt.
Tipp: ha szeretnénk, hogy a belseje még krémesebb legyen, szinte kicsit folyjon, tegyünk bele 40 grammal kevesebb lisztet, és süssük kicsit kevesebb ideig.
Hozzávalók:
230 g főtt cékla (kb. 2 kisebb cékla megtisztítva)
3 db tojás
100 g étcsokoládé
50 g olvasztott vaj
100 g kristálycukor
140 g liszt
Készítés:
Hámozzuk és főzzük meg a céklákat. (Ha tudunk venni főtt céklát, még egyszerűbb dolgunk lesz.)
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, és olvasszuk meg a csokit a vajjal, majd elegyítsük a kettőt.
A megfőtt céklát vágjuk kisebb darabokra, és kis lyukú reszelőn reszeljük le vagy botmixerrel törjük össze. Ha botmixert használunk, nem kell túlságosan krémesre pépesíteni a céklát, csak törjük össze. Végül pedig a lisztet is keverjük a masszához.
Fontos, hogy kisebb formában süssük, amiben szép magasak lesznek a szeletek. Vajazzuk ki a sütőformát, és öntsük bele a tésztát.
170 fokra előmelegített sütőben 35 percig süssük.
Tálaljunk langyosan, ízlés szerinti formában, porcukorral vagy étcsokiöntettel.
Ha nem fogy el az egész, hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt melegítsük újra a szeletet.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog