Őszi ételek egri bikavérhez: chilis bab recept

Őszi ételek egri bikavérhez: csilis bab recept

A csilis bab eredeti receptjétől kissé eltávolodunk most, de egy villámgyors, mégis erőteljes aromákkal rendelkező egytálételt kapunk. Ha szeretnénk, használhatunk bármilyen darált húst a tofu helyett, a recept gyakorlatilag ugyanaz lesz, csak a húsnak több időt kell hagyni.

A fűszeres fogás mellé a St. Andrea Egri Bikavér Superior 2018-as évjáratát ajánljuk. Komplex, érett aromavilágú bor, aminek illatában erdei bogyós gyümölcsöket, fekete szedret és áfonyát érezni, földes jegyekkel és pici avarral a végén. 

Hozzávalók 2-3 főre:

1 doboz konzervvörösbab
1 fej vöröshagyma
1 db kápia paprika
fél doboz konzervkukorica
180 g füstölt tofu
1 ek barna cukor
1-2 kocka étcsokoládé
2-3 dl paradicsompüré
0,5 dl vörösbor
1 tk fűszerpaprika
0,5 tk cayenne-i paprika
1 tk oregánó
0,5 tk fahéj
0,5 tk szerecsendió
olaj
bors

Elkészítés:

Kockázzuk fel a hagymát, és dobjuk rá az olajra, közben adjuk hozzá a cukrot, és így karamellizáljuk pár percig. Jöhet hozzá a morzsolt tofu (vagy a hús). Ezzel is pirítsuk le. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott kápia paprikát, a fűszereket, a csokoládét, majd a vörösbort.

Ezekkel együtt is főzzük picit, míg el nem párolog a bor alkoholtartalma. Majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a kukoricát és a babot. Ezekkel már csak pár percig kell összefőzni, hiszen a konzervbab elég puha és könnyen szétfő.

A paradicsompürét attól függően adagoljuk, hogy mennyire szeretjük szaftosan. Ha van otthon alaplevünk, abból is adhatunk hozzá. Ekkor használjunk kevesebb paradicsomot.

Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt és kenyeret, esetleg plusz csilit. De vigyázzunk, a túl csípős étel elnyomja a bort!

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…