Őszi ételek egri bikavérhez: chilis bab recept
Őszi ételek egri bikavérhez: csilis bab recept
A csilis bab eredeti receptjétől kissé eltávolodunk most, de egy villámgyors, mégis erőteljes aromákkal rendelkező egytálételt kapunk. Ha szeretnénk, használhatunk bármilyen darált húst a tofu helyett, a recept gyakorlatilag ugyanaz lesz, csak a húsnak több időt kell hagyni.
A fűszeres fogás mellé a St. Andrea Egri Bikavér Superior 2018-as évjáratát ajánljuk. Komplex, érett aromavilágú bor, aminek illatában erdei bogyós gyümölcsöket, fekete szedret és áfonyát érezni, földes jegyekkel és pici avarral a végén.
Hozzávalók 2-3 főre:
1 doboz konzervvörösbab
1 fej vöröshagyma
1 db kápia paprika
fél doboz konzervkukorica
180 g füstölt tofu
1 ek barna cukor
1-2 kocka étcsokoládé
2-3 dl paradicsompüré
0,5 dl vörösbor
1 tk fűszerpaprika
0,5 tk cayenne-i paprika
1 tk oregánó
0,5 tk fahéj
0,5 tk szerecsendió
olaj
bors
só
Elkészítés:
Kockázzuk fel a hagymát, és dobjuk rá az olajra, közben adjuk hozzá a cukrot, és így karamellizáljuk pár percig. Jöhet hozzá a morzsolt tofu (vagy a hús). Ezzel is pirítsuk le. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott kápia paprikát, a fűszereket, a csokoládét, majd a vörösbort.
Ezekkel együtt is főzzük picit, míg el nem párolog a bor alkoholtartalma. Majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a kukoricát és a babot. Ezekkel már csak pár percig kell összefőzni, hiszen a konzervbab elég puha és könnyen szétfő.
A paradicsompürét attól függően adagoljuk, hogy mennyire szeretjük szaftosan. Ha van otthon alaplevünk, abból is adhatunk hozzá. Ekkor használjunk kevesebb paradicsomot.
Tálaláskor kínáljunk hozzá tejfölt és kenyeret, esetleg plusz csilit. De vigyázzunk, a túl csípős étel elnyomja a bort!
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog