Őszi ételek egri bikavérhez: káposztás tócsni recept
A hagyományos, krumplis tócsnit sokan ismerik, de izgalmas újdonság lehet, ha káposztából csináljuk meg. A hét bármelyik estéjére készítsük is el ezt zöldségbázisú fogást, érdemes hozzá kinyitni a Bolyki Pincészet 2018-as évjáratú Egri Bikavérét. A spontán erjesztett bort másfél évig érlelték hordóban, majd szűretlenül palackozták.
Tipp: használhatunk hozzá akár krumplit és káposztát felesben, vagy választhatjuk a színben is extrább verziót, a lila káposztásat.
Hozzávalók:
500 g (lila) káposzta
3 db tojás
90 g liszt
3-4 gerezd fokhagyma
fél tk pirospaprika
só
bors
+olaj a sütéshez
+petrezselyem, nagyszemű só és tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
Reszeljük vagy robotgépben aprítsuk minél kisebb darabokra a káposztát és a fokhagymákat. Sózzuk be, és tegyük félre fél órára. Ha levet eresztett, nyomkodjuk ki belőle, amennyire csak tudjuk. Fűszerezzük, és adjuk hozzá a tojásokat, valamint a lisztet.
Olyan masszát kell kapnunk, ami lágy, de amiből kézzel ki tudunk venni és formázni tudunk egyforma golyókat. Ezeket a golyókat a kevés olajjal felmelegített serpenyőben lapítsuk el, és süssük meg mindkét oldalukat közepes hőfokon.
Tálaláskor a tejföl kötelező elem. Vegáknak akár hamburgerbe is tökéletes húspótló lehet.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog