Őszi ételek egri bikavérhez: karfiolsteak céklás humusszal
Egy jó páctól a karfiol életre kel, és abszolút nem hiányzik mellőle a hús sem. Talán csak egy kis céklás humusz, ami édes és krémes, és nem utolsósorban gyönyörű pirosas-pinkes színben pompázik. Az utóbbi években a világot meghódító karfiolsteak mellé egy szintén nemzetközi babérokra törő bort ajánlunk, a Kovács Nimród Winery 2017-es évjáratú Jazz Egri Bikavér Superior borát, amelynek neve a pincészet tulajdonosának zene iránti elkötelezettségéről árulkodik.
Hozzávalók:
A karfiol „pácához”:
2 ek olívaolaj
2 ek szezámolaj
1 ek szójaszósz
1 tk barna cukor
pirospaprika
Cayenne-bors
fekete bors
só
1 fej karfiol
a humuszhoz:
1 konzerv csicseriborsó
1 db sült vagy főtt cékla
2 ek olívaolaj
2 ek citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 ek tahini
római kömény
bors
só
fekete szezámmag
Elkészítés:
Készítsük el a karfiolhoz a gyorspácot. Ha nagyobb fej karfiolunk van, akkor akár duplázhatjuk is a megadott mennyiségeket, a fűszereket meg ízlés szerint adagolhatjuk.
Vágjunk 2-3 cm-es szeleteket a karfiolból. Mivel a szeleteket a torzsa tartja majd össze, csak 3-4 egész szeletet fogunk kapni egy karfiolból. Tegyük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük be a páccal úgy, hogy az oldalukra is jusson. Ha marad pácunk, a leeső darabokat is bekenhetjük vele, és azokat is megsüthetjük a szabályos szeletekkel együtt.
Tegyük 180 fokos sütőbe őket, és tegyünk a tetejükre is egy sütőpapírt. Nem kell teljesen becsomagolni, jó, ha a gőz oldalt ki tud jönni, és nem fő szét alatta a karfiol, hanem inkább sül anélkül, hogy megégne a teteje.
Süssük 40 percig. Az utolsó 10 percben levehetjük a sütőpapírt róla, és megpiríthatjuk a tetejét egy picit.
Közben szűrjük le a csicseriborsó-konzervet, és mossuk át. Majd turmixoljuk vagy botmixerezzük össze a fűszerekkel, a citromlével, a tahinivel, a fokhagymával és a sült vagy főtt céklával.
(A céklát a karfiollal együtt is megsüthetjük, csak előtte hámozzuk meg, és tegyük alufóliába egy kis olajjal és sóval együtt.)
Tálaláskor helyezzük a humuszra a karfiolt, és szórjuk meg fekete szezámmal. Kínálhatunk hozzá kovászos kenyeret vagy pitát is.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog