Őszi ételek egri bikavérhez: karfiolsteak céklás humusszal

Egy jó páctól a karfiol életre kel, és abszolút nem hiányzik mellőle a hús sem. Talán csak egy kis céklás humusz, ami édes és krémes, és nem utolsósorban gyönyörű pirosas-pinkes színben pompázik. Az utóbbi években a világot meghódító karfiolsteak mellé egy szintén nemzetközi babérokra törő bort ajánlunk, a Kovács Nimród Winery 2017-es évjáratú Jazz Egri Bikavér Superior borát, amelynek neve a pincészet tulajdonosának zene iránti elkötelezettségéről árulkodik. 

Hozzávalók:

A karfiol „pácához”:

2 ek olívaolaj
2 ek szezámolaj
1 ek szójaszósz
1 tk barna cukor
pirospaprika
Cayenne-bors
fekete bors

1 fej karfiol

a humuszhoz:

1 konzerv csicseriborsó
1 db sült vagy főtt cékla
2 ek olívaolaj
2 ek citromlé
1 gerezd fokhagyma
1 ek tahini
római kömény
bors

fekete szezámmag

Elkészítés:

Készítsük el a karfiolhoz a gyorspácot. Ha nagyobb fej karfiolunk van, akkor akár duplázhatjuk is a megadott mennyiségeket, a fűszereket meg ízlés szerint adagolhatjuk.

Vágjunk 2-3 cm-es szeleteket a karfiolból. Mivel a szeleteket a torzsa tartja majd össze, csak 3-4 egész szeletet fogunk kapni egy karfiolból. Tegyük a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kenjük be a páccal úgy, hogy az oldalukra is jusson. Ha marad pácunk, a leeső darabokat is bekenhetjük vele, és azokat is megsüthetjük a szabályos szeletekkel együtt.

Tegyük 180 fokos sütőbe őket, és tegyünk a tetejükre is egy sütőpapírt. Nem kell teljesen becsomagolni, jó, ha a gőz oldalt ki tud jönni, és nem fő szét alatta a karfiol, hanem inkább sül anélkül, hogy megégne a teteje.

Süssük 40 percig. Az utolsó 10 percben levehetjük a sütőpapírt róla, és megpiríthatjuk a tetejét egy picit.

Közben szűrjük le a csicseriborsó-konzervet, és mossuk át. Majd turmixoljuk vagy botmixerezzük össze a fűszerekkel, a citromlével, a tahinivel, a fokhagymával és a sült vagy főtt céklával.

(A céklát a karfiollal együtt is megsüthetjük, csak előtte hámozzuk meg, és tegyük alufóliába egy kis olajjal és sóval együtt.)

Tálaláskor helyezzük a humuszra a karfiolt, és szórjuk meg fekete szezámmal. Kínálhatunk hozzá kovászos kenyeret vagy pitát is.

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…