Őszi ételek egri bikavérhez: lecsós szelet quinoával

Ősszel és télen a lecsót más alapanyagokból érdemes készíteni, mint nyáron, hiszen ilyenkor a tv-paprika vagy a nagyobb paradicsom már csak kevéssé ízes verzióban érhető el. Jobban járunk, ha kápiát vagy kaliforniai paprikát választunk, és mellé apróbb szemű paradicsomot. A fogás mellé a Varsányi Pincészet 2018-as évjáratú Egri Bikavér Superiorját ajánljuk, amely bor rendre remek eredményeket ér el hazai és nemzetközi borversenyeken. 

Tipp: az étel másik fontos része a minőségi hús. Ha ezen nem spórolunk, igazi nyáridéző fogás kerül majd az asztalunkra.

Hozzávalók:

2 főre

400 g mangalicakaraj
150 g quinoa
1 nagyobb piros kaliforniai paprika
250 g kisebb szemű koktélparadicsom
1 nagyobb lila hagyma
1 evőkanál barna cukor
bors
olaj

Elkészítés:

A quinoát mossuk át, majd tegyük fel főni egy kevés sóval és dupla adag vízzel. Gyakran kevergessük, míg el nem készül, de gyakorlatilag más dolgunk nem is lesz vele.

A hagymát és a paprikát vágjuk egyforma szeletekre, és kevés olajon pároljuk üvegesre. Ízesítsük cukorral, sóval, borssal, majd dobjuk hozzá a felezett paradicsomokat, és pár percig főzzük össze. 

Az egyenként körülbelül 200 grammos hússzeleteket süssük ki forró serpenyőben kevés olajjal. Egy oldalnak elég 4-5 perc. Ha olyan minőség húst sikerül vennünk, ami önmagában is ízes, nem is szükséges sózni vagy borsozni.

(Én a HúsSzabóságtól szereztem be a karajt, és önmagában is fantasztikus íze volt.)

Tálaláskor először a quinoát tegyük a tányérra, majd egy szelet húst és a lecsós ragut.

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…