Őszi ételek egri bikavérhez: töltött csillagtök

Ha szerencsénk van, a piacon még belefuthatunk a tökök legszebbikébe, a csillagtökbe vagy más néven patisszonba. De ez a töltelék remekül működik cukkinivel és padlizsánnal is. Az illatával a konyhánkat betöltő, sütőben készített fogás mellé az Eszterházy Károly Egyetem 2018-as évjáratú Egri Bikavérét ajánljuk, amely bor alapanyaga az egyetem által művelt Kőlyuktetőről származik.

Tipp: a vegánok egyszerűen cseréljék ki a darált húst füstölt tofura, úgy is remek lesz!

Hozzávalók:

250 g darált hús
125 g csiperkegomba
1 szál répa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom (egy kis konzerv fele)
1 tk pirospaprika
1 tk cukor

bors
olívaolaj

125 g rizs

2-3 csillagtök

a tetejére reszelt trappista sajt

Elkészítés:

Főzzük meg a rizst sós vízben. Közben készítsük el a darált húsos alapot. 

Daraboljuk fel a hagymákat, és olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, és süssük fehéredésig. Fűszerezzük. Egy krumplinyomóval érdemes közben szétnyomkodni a húst, hogy ne álljon össze túl nagy darabokba. A következő az apróra vágott répa, adjunk így is pár percet neki. 

Majd jöhet hozzá a felszeletelt gomba és a paradicsompüré. Itt egy picit levet ereszt majd az egész, de süssük vissza zsírjára.

Keverjük össze a darált húsos részt a rizzsel.

Mossuk meg a tököket, majd vájjuk ki a magházukat. (Megpucolni és előfőzni sem szükséges.) Én egy picivel túl is szoktam vájni, hogy lehessen bele bőven tölteléket tenni.

Süssük 180 fokos sütőben, sütőpapírral leborítva kb. 40 percig. Ha megpuhult a tök is, szórjunk a töltelék tetejére sajtot, és toljuk vissza a sütőbe. Ha megpirult, tálalhatjuk is.

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…