Őszi ételek egri bikavérhez: töltött csillagtök
Ha szerencsénk van, a piacon még belefuthatunk a tökök legszebbikébe, a csillagtökbe vagy más néven patisszonba. De ez a töltelék remekül működik cukkinivel és padlizsánnal is. Az illatával a konyhánkat betöltő, sütőben készített fogás mellé az Eszterházy Károly Egyetem 2018-as évjáratú Egri Bikavérét ajánljuk, amely bor alapanyaga az egyetem által művelt Kőlyuktetőről származik.
Tipp: a vegánok egyszerűen cseréljék ki a darált húst füstölt tofura, úgy is remek lesz!
Hozzávalók:
250 g darált hús
125 g csiperkegomba
1 szál répa
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek sűrített paradicsom (egy kis konzerv fele)
1 tk pirospaprika
1 tk cukor
só
bors
olívaolaj
125 g rizs
2-3 csillagtök
a tetejére reszelt trappista sajt
Elkészítés:
Főzzük meg a rizst sós vízben. Közben készítsük el a darált húsos alapot.
Daraboljuk fel a hagymákat, és olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a húst, és süssük fehéredésig. Fűszerezzük. Egy krumplinyomóval érdemes közben szétnyomkodni a húst, hogy ne álljon össze túl nagy darabokba. A következő az apróra vágott répa, adjunk így is pár percet neki.
Majd jöhet hozzá a felszeletelt gomba és a paradicsompüré. Itt egy picit levet ereszt majd az egész, de süssük vissza zsírjára.
Keverjük össze a darált húsos részt a rizzsel.
Mossuk meg a tököket, majd vájjuk ki a magházukat. (Megpucolni és előfőzni sem szükséges.) Én egy picivel túl is szoktam vájni, hogy lehessen bele bőven tölteléket tenni.
Süssük 180 fokos sütőben, sütőpapírral leborítva kb. 40 percig. Ha megpuhult a tök is, szórjunk a töltelék tetejére sajtot, és toljuk vissza a sütőbe. Ha megpirult, tálalhatjuk is.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog