Őszi ételek egri bikavérhez: vörösboros csirkemájpástétom recept
A házi májkrémet össze sem lehet hasonlítani a bolti verzióval. És ennek az ételnek a pikantériáját a vörösbor adja, ami mégsem lóg ki az ízek közül. A pástétom mellé a Thummerer Pincészet 2018-as évjáratú Grand Superior Egri Bikavérét ajánljuk, amely a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán húzódó Mezey-Öreg dűlőből származik.
Tipp: hűtőben jó pár napig eláll, de akár fagyasztható is, vagy májgombóchoz, esetleg májas töltelékhez is használható.
Hozzávalók:
500 g csirkemáj
a páchoz:
2 dl vörösbor
1 ek barna cukor
1 tk só
1 ág friss rozmaring
fél tk bors
a sütéshez:
2 ek zsír (lehet állati eredetű, de akár kókuszzsír is)
1 fej vöröshagyma
fél tk só
1 ek barna cukor
1 tk pirospaprika
Készítés:
Tisztítsuk meg a májat, és pácoljuk be. Ehhez keverjük össze a fűszereket a borral, adjuk hozzá a rozmaringot, majd a megtisztított májat úgy, hogy a bor ellepje őket. Tegyük az egészet 1-2 órára a hűtőbe.
Daraboljuk fel a vöröshagymát, majd a zsíron kezdjük el dinsztelni. Adjuk hozzá a sót és a cukrot is, és karamellizáljuk, majd a végén adjuk hozzá a pirospaprikát. Egy szűrőkanállal adagoljuk a hagymás zsírhoz a májat. Nem kell teljesen lecsepegtetni, sőt ha túl száraz lesz a sütés vége felé, még adhatunk is hozzá a boros pácléből, hogy krémesebbre lehessen majd turmixolni.
Süssük nagyjából 10 percig magas hőmérsékleten, gyakran átkeverve, fedő alatt.
Ha kész, botmixerrel pépesítsük, és tegyük tálalásra is alkalmas formába.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog