Őszi ételek egri bikavérhez: vörösboros csirkemájpástétom recept

A házi májkrémet össze sem lehet hasonlítani a bolti verzióval. És ennek az ételnek a pikantériáját a vörösbor adja, ami mégsem lóg ki az ízek közül. A pástétom mellé a Thummerer Pincészet 2018-as évjáratú Grand Superior Egri Bikavérét ajánljuk, amely a Nagy-Eged hegy nyugati oldalán húzódó Mezey-Öreg dűlőből származik. 

Tipp: hűtőben jó pár napig eláll, de akár fagyasztható is, vagy májgombóchoz, esetleg májas töltelékhez is használható.

Hozzávalók:

500 g csirkemáj

a páchoz:

2 dl vörösbor
1 ek barna cukor
1 tk só
1 ág friss rozmaring
fél tk bors

a sütéshez:

2 ek zsír (lehet állati eredetű, de akár kókuszzsír is)
1 fej vöröshagyma
fél tk só
1 ek barna cukor
1 tk pirospaprika

Készítés:

Tisztítsuk meg a májat, és pácoljuk be. Ehhez keverjük össze a fűszereket a borral, adjuk hozzá a rozmaringot, majd a megtisztított májat úgy, hogy a bor ellepje őket. Tegyük az egészet 1-2 órára a hűtőbe.

Daraboljuk fel a vöröshagymát, majd a zsíron kezdjük el dinsztelni. Adjuk hozzá a sót és a cukrot is, és karamellizáljuk, majd a végén adjuk hozzá a pirospaprikát. Egy szűrőkanállal adagoljuk a hagymás zsírhoz a májat. Nem kell teljesen lecsepegtetni, sőt ha túl száraz lesz a sütés vége felé, még adhatunk is hozzá a boros pácléből, hogy krémesebbre lehessen majd turmixolni.

Süssük nagyjából 10 percig magas hőmérsékleten, gyakran átkeverve, fedő alatt. 

Ha kész, botmixerrel pépesítsük, és tegyük tálalásra is alkalmas formába.

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…