Téli ételek egri bikavérhez: sertésszelet Budapest módra

Ez a gazdag raguval tálalt szelet igazi ünnepi étel. Az eredeti recept bélszínből készül és libamájjal van megkoronázva. A verzió, amit most mutatunk nektek, talán kicsivel elérhetőbb alapanyagokból készül, de még így sem lesz belőle hétköznapi fogás. A sertésszelethez a Juhász Testvérek Pincészetének 2018-as évjáratú Egri Bikavér Prémium Selection borát ajánljuk, ami superior kategóriájú bor, a borvidék ikonikus Egri Bikavér Palackjába töltve. 

Hozzávalók:

4 szelet karaj
100 g főtt csirkemáj
100 g zöldborsó
125 g gomba
60 g császárszalonna
3 ek ajvár vagy lecsó
1 fej vöröshagyma
olaj
bors

Elkészítés:

Először süssük meg a vékonyra klopfolt hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, és kevés olajon, oldalanként 3-4 percig süssük készre.

Tegyük félre a szeleteket, és tartsuk őket melegen.

Közben főzzük meg a májat sós vízben, körülbelül 20 perc alatt. Szűrjük és öblítsük le, majd válogassuk ki a szebb darabokat, és szeleteljük fel nagyjából egyforma darabokra.

Abba a serpenyőbe, amiben a hús is készült, tegyük bele a kis kockákra vágott császárszalonnát. Ha egyszerűbben szeretnénk ezt megoldani, előre kockázott bacont is használhatunk.

Pirítsuk meg kicsit, majd adjuk hozzá a kockázott hagymát.

Ezután jöhet a gomba, majd ha levet eresztett, a borsó és a lecsóalap vagy ajvár. 

Az eredeti recept szerint friss paradicsomot és paprikát kellene hozzátenni, de télen jobban járunk, ha a nyárról eltett lecsóalapot használjuk, vagy ha ajvárt teszünk hozzá. Én azért szeretem az ajvárt, mert krémesebb és erősebb paprikaíze van. 

Ha szaftosabbra szeretnénk, mehet bele több kanállal is. 

Végül jöhet hozzá a kockázott máj, és ha összeforraltuk, készen is vagyunk. 

Rizzsel és krumplival is tálalhatjuk. 

Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog

Bortkóstolunk.hu – A Hét Bora a Kovács Nimród Winerytől

#AHétBora a Kovacs Nimrod Winery 2019-es Cool Cuvée-je ezúttal a Bortkostolunk ajánlásával: “A Pinot Noirra épülő bor méltán érdemelte ki a “borok királya” elnevezést. A pompás zamatú, mélyvörös rubint színű bor ízharmóniája leginkább meggyre,…

VINCE – Kedvenc furmintok között a KNW Sky Furmintja

A tematikus Furmint Február hónap végére a VINCE csapata összegyűjtötte kedvenc, nem tokaji furmintjait. Egri bor is van a listán, a Kovacs Nimrod Winery 2017-es évjáratú Sky Furmintja! #egribormost

Borrajongó – St. Andrea Örökké Egri Csillag Superior 2020

Hamarosan itt van újra az Egri Csillag Hét 2023. Tavaly az első alkalommal, amikor közös csillagozásra hívták az egri borászok a borkedvelőket, a Borrajongó blog nem kisebb borral vágott neki a tavaszi ünnepnek, mint…

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag 2022

Az idei év különleges lesz a Tóth Ferenc Pincészet életében, és bár még épp most kezdődött el, tele vannak tervekkel. A tavaszt a pincészet friss, 2022-es évjáratú Egri Csillag borával csalogatják. #egribormost

Ihatóbb.hu – Egri Bikavér En Primeur

“Az Egri Borműhely egy kísérleti jellegű mesterkurzussal készült a legnagyobb örömünkre. Kilépve a hagyományos mesterkurzusok statikus kereteiből egy játékra invitálták a résztvevőket. Interaktívan minden egyes bor és étel párosítás után értékeltük annak sikerességét. Macsinka…

@facebook: Síkhegy

A Síkhegy Eger egyik legkiválóbb, legegyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Fontos, hogy a legjobb vulkanikus alapkőzettel rendelkező termőterületként tartják számon már hosszú ideje. Mi azt tapasztaljuk, hogy a legkomplexebb, mély, kerek borok innen szüretelhetők. A…

Érdekelnek az egri borok?
Szívesen vennél részt boros programokon?
Kíváncsi vagy exkluzív interjúinkra?
Szeretsz bor társaságában főzni?

    A Feliratkozom a hírlevélre gomb megnyomásával hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez, az Adatkezelési tájékoztatót megismertem.

    Országos Bortúra – Utazz az Egri borvidékre!

    Akár még a téli hónapokra, akár már tavaszra vagy nyárra tervezed az utazásaidat, az Országos Bortúra felületeit érdemes böngészned. Borkóstolókat fedezhetsz fel itt a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhez, a Gál Tibor & Fúzióhoz, a…