Téli ételek egri bikavérhez: sertésszelet Budapest módra
Ez a gazdag raguval tálalt szelet igazi ünnepi étel. Az eredeti recept bélszínből készül és libamájjal van megkoronázva. A verzió, amit most mutatunk nektek, talán kicsivel elérhetőbb alapanyagokból készül, de még így sem lesz belőle hétköznapi fogás. A sertésszelethez a Juhász Testvérek Pincészetének 2018-as évjáratú Egri Bikavér Prémium Selection borát ajánljuk, ami superior kategóriájú bor, a borvidék ikonikus Egri Bikavér Palackjába töltve.
Hozzávalók:
4 szelet karaj
100 g főtt csirkemáj
100 g zöldborsó
125 g gomba
60 g császárszalonna
3 ek ajvár vagy lecsó
1 fej vöröshagyma
olaj
bors
só
Elkészítés:
Először süssük meg a vékonyra klopfolt hússzeleteket. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, és kevés olajon, oldalanként 3-4 percig süssük készre.
Tegyük félre a szeleteket, és tartsuk őket melegen.
Közben főzzük meg a májat sós vízben, körülbelül 20 perc alatt. Szűrjük és öblítsük le, majd válogassuk ki a szebb darabokat, és szeleteljük fel nagyjából egyforma darabokra.
Abba a serpenyőbe, amiben a hús is készült, tegyük bele a kis kockákra vágott császárszalonnát. Ha egyszerűbben szeretnénk ezt megoldani, előre kockázott bacont is használhatunk.
Pirítsuk meg kicsit, majd adjuk hozzá a kockázott hagymát.
Ezután jöhet a gomba, majd ha levet eresztett, a borsó és a lecsóalap vagy ajvár.
Az eredeti recept szerint friss paradicsomot és paprikát kellene hozzátenni, de télen jobban járunk, ha a nyárról eltett lecsóalapot használjuk, vagy ha ajvárt teszünk hozzá. Én azért szeretem az ajvárt, mert krémesebb és erősebb paprikaíze van.
Ha szaftosabbra szeretnénk, mehet bele több kanállal is.
Végül jöhet hozzá a kockázott máj, és ha összeforraltuk, készen is vagyunk.
Rizzsel és krumplival is tálalhatjuk.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog