Téli ételek egri bikavérhez: shiitake gombás ragu soba tésztával
A shiitake gomba remekül passzol a hajdinalisztes soba tésztához. Ráadásul a soba tésztát csak pár percig kell főzni, így nyugodtan hozzáadhatjuk a kész raguhoz, hogy annak a levében főjön meg. Így az egész étel elkészíthető egy serpenyőben. A fogáshoz Gál Tibor 2020-as évjáratú Egri Bikavér Superior borát ajánljuk, amely Titi munkásságának ikonikus és legfontosabb bora.
Hozzávalók:
100 g shiitake gomba
1 db répa
1 db lila hagyma
1 db kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
4 ek olaj
5 dl alaplé
150 g soba tészta
2 ek paradicsompüré
2 tk só
1 ek barna cukor
1 tk paprika
friss kakukkfű
Elkészítés:
A zöldségeket szeleteljük hasábokra, nagyjából egyforma méretűekre.
Az olajon kezdjük el pirítani a hagymát, és a cukorral együtt kicsit karamellizáljuk, majd adjuk hozzá a répát, a paprikát és végül a gombát. Sózzuk, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd a paradicsomot, végül a zúzott fokhagymát. Ezután öntsük fel az alaplével. (Zöldség és húsalaplé is jó hozzá, de ha nincs alaplevünk, helyettesíthetjük vízben feloldott leveskockával is.)
Forraljuk össze, majd adjuk hozzá a tésztát is. Fedjük le, majd pár percig hagyjuk főni.
Ha a tészta magába szívta az alaplé nagyját és megpuhult, még adjuk hozzá a friss kakukkfüvet, forgassuk át, és tálalhatunk is.
Recept és fotó: Vass Adrienn / Rókaland vlog